NEREUS: New Energy and Resources from Urban Sanitation

Thema
Energie- & Grondstoffenfabriek, Innovatie / nieuwe technieken

Samenvatting

In het NEREUS-project van Evides wordt in een testopstelling gewerkt aan het terugwinnen van water, nutriënten en energie uit afvalwater. Het afvalwater wordt in diverse stappen (fijnzeef, elektrocoagulatie, nanofiltratie, omgekeerde osmose) opgewerkt tot irrigatiewater. Er worden er nutriënten teruggewonnen (fosfaat, ammonium en C-bron voor denitrificatie) en er worden verschillende manieren getest om energie uit het water te winnen. De testopstelling van Evides Industriewater staat sinds februari 2019 in de Delft Blue Innovations onderzoeksfaciliteit.

Het onderzoek is onderdeel van het Europese project NEREUS, dat het inzetten van innovatieve technologieën voor het hergebruik van water, energie en nutriënten uit afvalwater in een stedelijke context stimuleert.

Er is al veel innovatieve technologie beschikbaar om ook in steden de waterketen te sluiten en waardevolle grondstoffen (energie, water en nutriënten) efficiënt te gaan hergebruiken. Toch worden deze mogelijkheden zeer beperkt gebruikt in de praktijk. Om te laten zien dat deze technologieën werken en daarmee een breder gebruik te stimuleren werd het Interreg 2-Zeeën-project NEREUS (‘New Energy and Resources from Urban Sanitation’) opgezet.

Dit project is gesubsidieerd door het Interreg 2 Zeeën-Programma 2014 – 2020, gecofinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info vindt u op
www.interreg2seas.eu/en/nereus .

Resultaten

Naast het opbouwen van kennis over innovatieve terugwinningstechnologien, hopen wij enkele concrete kringloopsluitingen te kunnen demonstreren.
Start van het Onderzoek
Februari 2019

Einde van het Onderzoek
December 2020

Onderzoeker(s)
- Paula van den Brink Project leader NEREUS, Evides Industriewater
- Han van de Griek Process Engineer Evides Industriewater
- Tessa Steenbakker Process Engineer Evides Industriewater
- Otto Schepers Process Engineer Evides Industriewater
- Salah Alzuhairy Process Engineer Evides Industriewater
- Damiano Vaudo Proces Operator Evides Industriewater

We also work with (internship or graduation) students. For information: www.werkenbijevides.nl

Organisatie(s)

- Evides Industriewater

Links

https://www.evidesindustriewater.nl/nereus
https://www.nereus-project.eu/about

Contact
Paula van den Brink
[email protected]